Prezentare

 
Tusnádfürdő országos hírű gyógyfürdő és üdülőhely, Románia legkisebb városa.
 
Fekvése
 
Az Erdély gyöngyének is nevezett Tusnádfürdő a Hargita és a Bodok hegység által határolt Csíki-medence déli határán található, az Olt-szorosban, a folyó bal partján, 640 m-es tengerszintfeletti magasságban, Csíkszeredától 32, Sepsiszentgyörgytől 36 kilométerre.
 
Rövid története
 
Területe ősidők óta lakott. A Vár-tetőn Erdély egyik legnagyobb, 2 hektár területű vaskori erődítményének sáncai látszanak. A középkorban megfigyelőhely volt, tornyának falai ma is látszanak. A szomszédos Alsó-Sólyomkő sziklacsúcsán állnak Sólyomkő várának romjai. Eredete, sorsa ismeretlen. A fürdőtől Csík felé menő út feletti Alvégszurdoka-Tepej nevű sziklaszirten vívták a székelyek utolsó csatájukat Gál Sándor vezetésével 1849. július 5-én a betörő oroszok ellen. A trianoni békeszerződésig Csík vármegye Kászonalcsíki járásához tartozott. A település nevezetes gyógyfürdőhely, hét gyógyforrása van. A székelyek vizét már régóta használták fürdésre. Gyógyfürdőjét 1842-ben alapították egy állítólagos csodás gyógyulás után, 1849-ben a harcok miatt tönkrement, de 1852-ben ittjártakor a császár újjáépítését rendelte el. Rohamos fejlődése 1860 után indult meg. A Mikes-forrás név a fürdőválasztmányi elnök, gr. Mikes Benedek emlékét őrzi, aki saját költségén 1868-ban Ditrich H. Gusztáv zürichi vegyésszel nyolc forrásnak a vizét elemeztette, így ettől számítható a fürdő gyógyhatású borvizeinek tudományos értékelése és hasznosítása. 1890-ben épült meg a Stefánia gyógyintézet, amely 1975-ig volt a fürdő kezelőközpontja. 1900-ban létrehozták a Csukás-tavat, melyet 1928-ban strandfürdővé építettek ki. Nagy szállodái az 1970-es években épültek.
 
Napjainkban

A ’ 90-es évek végétől újra városrendezésbe kezdtek.Épületeket javítottak fel,újabb panziókat építettek.A Millenium alkalmával a katolikus templommal szemben emlékkeresztet állítottak és szoborparkot létesítettek.Új piacteret rendeztek be,felújították a Jókai Mór Általános Iskolát,szállodákat modernizáltak.Modern sportcsarnok épült.

Az utóbbi években Tusnádfürdő jelentős konferenciáknak és találkozóknak ad helyet.Egyik legismertebb rendezvény a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor,ismertebb nevén Tusványos.

2005-ben megalakult a Tusnádfürdő Turisztikai Egyesület 18 alapító taggal.A kezdeti cél az volt,hogy a helyi vendéglátók érdekeit képviselje.Idővel többen csatlakoztak az egyesülethez és saját forrásból befektetéseket kezdeményeztek.Ennek az eredménye:megépítették a sípályát,(amelyet felvonóval,éjszakai világítással,hóágyúkkal láttak el és sífelszerelés-kölcsönző is működik) turisztikai kiállításokon vesznek részt,irodát működtetnek a turista szezonokban.

Több változás történt az utóbbi években a város életében.Az Anna házban (volt Zakariás villa) talált otthonra a Dévai Szent Ferenc Alapítvány.A tusnádfürdői ház neve Szent László Gyerekvédelmi Központ.

A város teljes víz és csatornahálózatát felújították. Közösségi házat avattak egy lepusztult kazánház helyén.Itt szerveznek találkozókat,előadásokat,könyvbemutatót és lakossági fórumot.A helyi művészek állandó kiállítása is megtekinthető.Civil szervezetek jöttek létre (Green Zone és Aktivity), főleg helyi fiatalok önkéntes munkájára alapozva szerveznek sport és szórakoztató eseményeket,természetvédelem,turista útvonalak megjelölése stb. Tatarozták az Apor-bástya kilátót és felszereltek egy nap energiával működő fényforrást,ami biztosítja az éjszakai megvilágítását a bástyának.

Elkezdődött a „Borvizek útja” program kivitelezése.Javában folyik az élményfürdő építése,melyet rövidesen átadnak.Új épületbe költözött az óvoda,szociális lakásokat építenek,utcákat javítanak.Átadták a felújított vasútállomást.

A Csukás és Olt szállodák felújítása befejeződött ás átadásra került. 2013 decemberétől megnyitotta kapuit Tusnádfürdő legkorszerűbb építménye, a Termálvizes Élményfürdő és Wellness Központ.